slider_header2

Kornati

Nacionalni park Kornati veći je dio Kornatskog akvatorija, koji je 1980. godine, zbog izuzetnih krajobraznih ljepota, zanimljive geomorfologije, velike razvedenosti obalne crte i naročito bogatih biocenoza morskog ekosustava, proglašen nacionalnim parkom.

Zračni snimak Kornatskih otoka
Otok Mana, Kornatski arhipelag
Zalaz sunca preko Kornatskih otoka

Kornatski arhipelag, kao posebna i zasebna otočna skupina smještena na sutoku šibenskih i zadarskih otoka, rasprostire se na površini od oko 320 km2 i uključuje oko 150 kopnenih, stalno ili povremeno nadmorskih jedinica.

Uvala Ruževica, Kornatski otoci

U parku postoje ugostiteljski objekti koji mogu pružiti temeljne usluge posjetiteljima, služba nadzora i kontrole ponašanja posjetitelja, informativni i receptivni punktovi.

Posjetiteljima je dozvoljeno kretanje unutar cijelog parka, osim područja oko otoka Purare i hridi Male Purare i Volića koje je proglašeno zonom posebne zaštite.

Galešnjak, otok u obliku srca, Kornatski arhipelag

Posjetitelji Nacionalnog parka “Kornati” uvijek moraju uvažavati i poštovati činjenicu da su svi kornatski otoci, osim što su zaštićeni kao prirodna baština, privatno vlasništvo. Moguć je i najam ribarskih kuća. Ribarske kuće su isto privatno vlasništvo ljudi s Murtera i Betine koji tu privremeno borave za vrijeme obavljanja sezonskih poslova a ljeti se uglavnom iznajmljuju. Neke su kuće na osami a neke grupirane s manje ili više kuća. I jedne i druge pružaju miran odmor daleko od buke, vreve i automobila. Zbog toga mnogi ih nazivaju i robinzonske kuće.

Zapadni dio Kornatskog otočja